Skip to content

Zdrowe desery mrożone? Czemu nie?

Posted in inne

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili radości i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego niż zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, jednak także cudownie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najswobodniej robić je latem oraz wiosną, kiedy dostęp do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą renomą cieszą się zdrowe desery mrożone, jakie będą pobocznym orzeźwieniem w upalne dni.

Lody minimelts

Przepysznym, słodkim i odpowiednim również dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z właściwą porcją odpowiedniej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z poboczną dawką malin bądź jakimś atrakcyjnym sosem owocowym. To doborowa alternatywa dla prawdziwych łasuchów, wypada jedynie pamiętać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym oraz orzeźwiającym pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców bądź też z mieszanki. Pomocnym walorem jest także to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być w pełni zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie poprawniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub ewentualnie lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni muszą zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są doborową przekąską w trakcie upalnych dni. Cudownie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie niezwykle łatwo pogryźć. Zamrażane desery można robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu