Potrawy staropolskie ciągle w modzie

Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się osobistymi obyczajami, zwyczajami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz prosta. Większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (które są wybitnie doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za lokalne, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zwykle z Polską. Wolno dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak tradycyjnych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to jedynie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, reprezentatywnych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skupmy się jednakże jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak ściśle mówiąc niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film