Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz używali owoce kawowca. Niemniej jednak wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, czyli pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano specjalnie w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Dużo stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, żeby można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, aby zdobyć różne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych towarów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje obszernego trudu. ciekawe informacje o kawie Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle śladowe przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a też stosownego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film